6 Punca Tidur Berdengkur Rakyat Malaysia

 

1. Gaya Hidup

Ternyata gaya hidup yang tidak sihat boleh menyebabkan kita berdengkur. Cuba periksa apakah gaya hidup sihat atau tidak dan ubahlah gaya hidup kita tersebut menjadi lebih baik.

2. Berat Badan Berlebihan

Berat badan yang berlebihan jua bolehmenyebabkan gangguan tiroid shehinga menyumbang kepad berdengkur. Dengan menurunkan berat badan, mungkin ia dapat mengatasi dengkuran yang terjadi.

3. Merokok

Selain merokok punya kesan buruk bagi jantun, merokok juga bokeh menghalan jalan nafas, pembengkakan rangkaian di tekak dan penyumbatan kecil di paru-paru. Berhentilah merokok jika ingin mengatasi dengkuran yang terjadi dengan cepat.

4. Pengambilan Alkohol

Peminum alkohol yang berlebihan boleh menyebabkan relaksi saluran nafas selama and atidur serta membuat suara dengkuran semakin keras. 

5. Masalah Perubatan

Gangguan perubatan apapun yang menyebabkan penyumbatan hidung, tekak atau paru berpotensi menyebabkan dengkuran. Selain itu adanya gejala diabetes atau hipotirod pun berpontensi menyebabkan dengkuran. Jadi tentu saja untuk mengubati dengkuran tersebut iaitu dengan mengubati masalah perubatan itu sendiri.

6. Pola Tidur Tidak Stabil

Tidur yang tidak seimbang boleh menyebabkan perkembangan ketidakstabilan pernafasan yang signifikan saat tidur sehingga mencetuskan dengkuran. Untuk itu usahakan pola tidur yang teratur dan tidak terjaga beberapa kali ketika tidur malam.

Asuna.my

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *